Pari viikkoa sitten tapahtui jotain, jota romantiikkagenreä lukeva yhteisö on odottanut jo vuosia. Arvostettu The New York Times Book Review julkaisi vihdoin laajahkon romantiikkakirjallisuutta käsittelevän artikkelin! Käsittääkseni tähän saakka NYT ei ole suostunut koskemaan genreen pitkällä tikullakaan.
Ilo oli kuitenkin lyhytaikainen ja moni romantiikkafani lukikin artikkelia yhä kasvavan epäuskon vallassa. Vaikutti nimittäin siltä, että lehdessä oli onnistuttu antamaan artikkelin kirjoitus tehtäväksi henkilölle, jonka kiinnostuksen ja tiedon puute koko genrestä näkyi kilometrien päähän. Sen sijaan, että artikkeli olisi vaivautunut pohtimaan, miksi romantiikkagenre on niin suosittu, että vuonna 2013 se kattoi kolmasosan Yhdysvaltojen fiktiomyynnistä, sisälsi artikkeli kokoelman vanhoja stereotypioita, kirjojen seksikohtausten kuumuusasteen vertailua, pakollisen Fifty Shades of Grey-kommentin ja ainakin yhden rasistisen heiton. Loppukaneettina tämä isoisäni sukupolvea edustava mieskirjoittaja julisti miljardibisnestä olevan romanttikkagenren lähinnä harmittomaksi ja antoi vielä kaikessa viisaudessaan minulle ja miljoonille muille naisille luvan jatkaa unelmointia. Sheesh Mr Gottlieb! Kiitti ihan hitosti! Eipä tullut mieleeni unelmoida vaikka niin mahdottomista asioista kuin tasapainoisesta parisuhteesta tai hyvästä seksistä täällä hellan ja nyrkin välissä!
Tästä suivaantuneena päätin kaikessa harmittomuudessani vihdoin tehdä sen, jota olen jo pitkään pohtinut eli perustaa suomenkielisen, romantiikkakirjallisuuteen keskittyvän blogin. En ollut erityisen yllättynyt kun googletuksen jälkeen jouduin toteamaan, että olen tämän asiani kanssa aika yksin. Suomi on nimittäin aivan omituinen romantiikkakirjallisuuden musta aukko. Voin tunnustaa, että en ole aivan perillä siitä, kirjoittaako genreä tässä maassa muut kuin Kaari Utrio, mutta käännöskirjallisuus ainakin näyttää olevan lähes yksinomaan Harper Collins Nordicin ja Harlequin-kustantamon varassa. Ei siis liene ihme, että hakemisenkin jälkeen löysin vain kaksi selkeästi romantiikkaan keskittyvää blogia, joista molemmat ovat jo näyttäneet hiljentyneen. Muissa kirjablogeissa käytävässä keskustelussa jouduttiin pohtimaan jopa sitä, mitä romantiikkagenre ylipäätään edes on. Voin muuten paljastaa, että romantiikkagenren määrittelevä piirre on juonelle keskeinen rakkaustarina, jolla on onnellinen loppu. Tämän perusteella siis Ylpeys ja ennakkoluulo kuuluu genreen, Tuulen viemää ei.
Tilanne on sinänsä surullinen, koska yhdysvaltalainen lukija tuskin niin suuressa määrin suomalaisesta eroaa, etteikö genrelle olisi kysyntää myös täällä. Romantiikkagenre on kuitenkin (pääosin) naisten (pääosin) naisille kirjoittamaa kirjallisuutta ja antaa näin mahdollisuuden tutkia tarinoiden kautta asioita, joita nimenomaan naiset kokevat tärkeiksi. Parhaimmillaan romantiikkakirjallisuus ja sitä ympäröivä yhteisö ovat nimittäin erittäin feministisiä (kyllä, oikein luitte) ja sen kautta sekä kirjailijat että lukijat pääsevät tutkailemaan rakkautta, miehen ja naisen rooleja yhteiskunnassa sekä etenkin naisen seksuaalisuutta. Kasvavien e-kirja- ja omakustannemarkkinoiden kautta, jotka romantiikkagenre on muuten avosylin omaksunut, ovat ääneen päässeet enenevässä määrin myös valtavirrasta poikkeavat kirjailijat. Genreen on alkanutkin viime vuosina ilmestyä erilaista queer-kirjallisuutta, josta etenkin homomiesten romansseja kuvaavat tarinat ovat erityisessä suosiossa.
Joten silläkin uhalla, että tietyissä piireissä älykkyysosamääräni juuri laski 30 pykälää vain koska kehtasin tunnustaa lukevani tätä usein syyttä hömpäksikin arvotettua genreä, toivotan teidät tervetulleiksi rakkausromaaniblogiini. Toivon, että blogi ja sen aihe herättää keskustelua sekä kirjoista että genrestä. Pakon sanelemana tulen esittelemään varmaankin paljon englanninkielisiä kirjoja, mutta yritän löytää niistä suomenkielisistäkin ne lukemisen arvoiset teokset.
Rohkea veto, hieno juttu, että olet pistänyt tämän pystyyn :) Tsemppiä!
VastaaPoistaLaura
Kiitos paljon! On tässä iän kertymisessä ainakin se hyvä puoli, että yhä enemmän tekee juuri sitä mitä huvittaa, eikä niin välitä mitä muut ajattelee :D
PoistaTervetuloa blogin lukijaksi!
VastaaPoistaOnnellinen loppu on tosiaan toinen niistä asioista, joilla esim Romance Writers of America genren määrittelee. Aika monelle se on juuri se oleellisin juttu, miksi tätä genreä luetaan. Toisaalta jos Wikipediaa lukee, niin asia ei ole ehkä ihan näin mustavalkoinen, niinkuin nyt ei elämässä yleensä mikään muukaan :D
Mielenkiintoinen blogi jään seuraamaan.
VastaaPoistaMinullekin onnelliset loput ovat tärkeitä siksi luenkin rakkausromaaneja. Toivottavasti löydän tästä blogista hyviä lukuvinkkejä.
Tervetuloa! Yritän lukea ja esitellä genreä mahdollisimman monipuolisesti, että olisi kaikille jotain.
PoistaHieno homma, että tälläisen blogin laitoit pystyyn. itse olen melkein koko ikäni lukenut vaan rakkausromaaneja. VAsta viime vuonna luin elämäni ensimmäisen dekkarin :) Enkä ole tykännyt lukea ns. kirjoja josta tulee paha mieli. Jos takakannen tekstissä kerrotaan kuinka henkilöä oli lapsena hakattu ym. voi olla varma etten aio sitä lukea. Haluan lukea kirjoja joissa on rakkaus pääroolissa ja minä ikuinen haaveilija haluan elää pilvilinnoissa!
VastaaPoistaNyt olen tosin koittanut laajentaa ostamalla muunlaisiakin kirjoja, mutten ole vielä niihin uppotunut, niidenkin aika tulee kyllä!
Jään seurailemaan sinun lukukokemuksiasi ja vinkkejäsi! :)
Tervetuloa blogiin! Onnelliset loput ovat kyllä -se juttu-. Itse olen ollut koukussa jo reilut 20 vuotta :D Toivottavasti onnistun antamaan hyviä lukuvinkkejä!
PoistaInstan kautta törmäsin blogiisi, jään kyllä seuraamaan. Itsekin olen romantiikkajunkie, mielestäni Tuija Lehtinen edustaa myös suomessa tätä genreä. Tai ainakin osa hänen kirjoistaan (aikuisten) sopii kriteereihin.
VastaaPoistaTervetuloa lukijaksi! Tuija Lehtistä en olekaan lukenut aikoihin, onneksi olen näköjään haalinut kirjastosta muutaman hänen teoksistaan tuonne valmiiksi. Täytyy seuraavaksi tarttua niihin!
PoistaMoi! Minä olen toinen niistä hiipuneiden rakkausromaaniblogien kirjoittajista. Muut harrastukset veivät mennessään, unohdin salasanani, ja nyt en enää edes pääse blogiini käsiksi, vaikka haluaisinkin. Mutta hienoa, että uusi lippu liehuu romantiikkagenren puolesta täällä blogimaailmassa! Nyt kun luin tätä blogiasti, niin innostuin taas ja taidanpa pitkästä aikaa kaivaa esiin jonkun 80-luvun Harlekiinin! Pari päivää sitten sain loppuun Humisevan harjun. Tykkäsin siitä kyllä lopulta, vaikka olipa kyllä kurjuutta kerrakseen. Nyt vastapainoksi kevyttä hömppää! t. Melody Minor
VastaaPoistaHieno kuulla! Minulla on myös aika on-off-suhde tähän bloggaamiseen. Joskus jaksaa paremmin ja toisinaan on ihan muut harrastukset. Minulla on myös lukujonossa tuolla niitä ihan kunnon harlekiineja. En taida 80-luvun antimiin ihan pystyä, mutta katsotaan nyt, olisiko näistä nykyaikaisista edes johonkin :D
PoistaHyvä kirjoitus. Arvostaisn itsekin romantiikkaa kirjoittavana, että asenteet olisivat muuttuneet. Luin jostakin, että ranskassa e-kirjoja luetaan paljon tässä genressä, koska ihmiset eivät esim. junassa kehtaisi paperikirjaa lukea. Hömpän maine on siis sitkeässä.
VastaaPoistat. Lilja Lounetvaara
Hyyvin sitkeässä. Itsekin vielä harjoittelen genren kirjojen lukemista bussissa. En ole vielä edistynyt asteelle "paidattomat, päättömät miehet six-packeissa" kuitenkaan :D Ehkä joku päivä...
PoistaAi niin, ja lisään tosiaan vielä edellisen kommenttini jälkeen, että minä ainakin Suomessa kirjoitan romantiikkaa. Esikoisromaanini julkaisin e-kirjana yli vuosi sitten ja suunnittelen jatkoa :)
VastaaPoistaIhan mahtavaa! Täytyykin ehdottomasti lukea tuo!
PoistaKiitos, ja kiva jos tahdot kirjani lukea. Ja tsemppiä blogin kirjoittamiseen :)
VastaaPoistaKiitos!
Poista